נציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, השופט בדימוס דוד רוזן, ממליץ ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, לפעול לנטילת סמכויות אכיפה בתכנון ובניה מעיריית אלעד לאחר שנתגלה כי מערכת האכיפה ברשות אינה מתפקדת כנדרש. "במצב בלתי נסבל שכזה, לתושב העיר הרואה עצמו נפגע מהפרת חוק כאמור, אין כתובת לפנות אליה, ותלונותיו נותרות כקול קורא במדבר", כך לפי רוזן.
על פי תלונה שהוגשה לנציבות כנגד תובע הוועדה המקומית לתכנון ובניה בעירייה וכנגד המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועמ"ש לממשלה בפרקליטות המדינה, תלונות רבות שהוגשו על ידי תושבי העיר למספר גורמי אכיפה בתחום תכנון ובניה ברשות המקומית, לא נענו כראוי ובמקרים מסוימים אף לא נענו כלל.
מבדיקת הנציב רוזן התברר כי במחלקה להנחיית תובעים מכירים את מצב הדברים, ואף נמסר כי לתלונה יש בסיס של ממש. במהלך בדיקת הנציב הצטיירה תמונה חמורה ביותר בנוגע להתנהלות גורמי האכיפה בתחום התכנון והבניה בעיר, ומרבית הטענות שהועלו בתלונה נמצאו מוצדקות.
"בכל הנוגע לאכיפת דיני התכנון והבניה בעיר, בה מזה זמן אין אף מפקח אחד לרפואה, עובדה המשליכה ישירות גם על יכולתה של התביעה העירונית להתמודד עם תלונות תושבים וגורמים אחרים על הפרות חוק המתבצעות בעיר", כותב הנציב רוזן. "במצב בלתי נסבל שכזה, לתושב העיר הרואה עצמו נפגע מהפרת חוק כאמור, אין כתובת לפנות אליה, ותלונותיו נותרות כקול קורא במדבר".
הנציב מוסיף וכותב כי "בעיר שורר לאורך תקופה ארוכה מעין ואקום באכיפת החוק, בבחינת 'בימים ההם אין מלך בישראל, איש הישר בעיניו יעשה'. ואקום זה פוגע בבסיס הסדר הציבורי, באופן התנהלות הרשות, ובעיקר ברווחת התושבים, שלמות קניינם, תחושתם וכלל זכויותיהם כאזרחים במדיה מתוקנת".
על רקע דברים אלו, הנציב ממליץ ליועמ"ש מנדלבליט ולמנהלת המחלקה להנחיית תובעים לעשות בכוחם על פי חוק, ולהניע הליך נטילת כוחות האכיפה מן הוועדה המקומית בעיר, לגוף שיוחד לכך בהתאם לסעיף 254יד לחוק התכנון והבניה.