רשות הפטנטים שוקלת לקדם הליך מזורז של הגשת בקשות לפטנט, כפי שנהוג בארצות הברית, בו יישמר תאריך ההגשה המקורי של הפטנט עד להשלמת כל התנאים הנדרשים, כדי להקדים מתחרים פוטנציאליים. לצורך כך הרשות פונה לציבור היזמים, עורכי פטנטים, חברות מחקר ופיתוח ועוד להביע את עמדתם בנושא.
על מנת לאפשר למבקשי רישום פטנטים להקדים ולהגיש את בקשתם לפטנט, מציעה רשות הפטנטים מסלול חדש ואופציונאלי המאפשר הגשת בקשה ארעית לפטנט, לצורך קבלת תאריך הגשה. מהלך זה דומה למסלול הקיים בארצות הברית המכונה "provisional", המצוי בשימוש נרחב בידי מבקשים ישראליים כבר היום.
לשם כך ניסחה רשות הפטנטים, בסיוע מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, תיקון לתקנות המאפשר הכרה בבקשה ארעית כמסלול מקדים להגשת בקשה לפטנט, וזאת בעלות ראשונית נמוכה יחסית. על פי הנוסח שגובש, במשך שנה ממועד הגשת הבקשה הארעית, יכול המבקש להשלים את התנאים ולהפוך את הבקשה הארעית לבקשה "רגילה", תוך שמירת תאריך ההגשה המקורי. ככל שהמבקש אינו פועל להשלמה, הבקשה נזנחת ללא צורך בפעולה נוספת מצד המבקש.
מועד הגשת הבקשה לפטנט הינו קריטי לגבי כשירות הבקשה לפטנט. לפיכך, מטרת המבקש הינה להגיש את הבקשה במועד המוקדם ביותר האפשרי. על מנת שהבקשה תהיה כשירה לפטנט, עליה לעמוד בשורה של תנאים הקבועים בחוק ובתקנות, חלקם תנאים פורמליים, והאחרים תנאים מהותיים המחייבים את המבקש להכין את הבקשה לפטנט בצורה מיטבית, הגוזלת זמן ומשאבים. מרבית המבקשים נעזרים בעורך דין או בעורך פטנטים על מנת לעמוד בתנאים הקבועים.
עו"ד סער גרשוני, מומחה בנושאי קניין רוחני: "זה מהלך מבורך, אשר יסייע ויקל על ממציאים ומפתחים להגיש בקשות לתפוס תאריך בשלב מוקדם יחסית, ובעלות מופחתת מהגשת בקשה רגילה לרישום פטנט, ואז לפנות למשקיעים. יש לזכור כי יש גם חסרונות להגשת בקשה שכזו, שכן היא מגבילה את ניסוח הבקשה המלא. ככל שאכן בעתיד תתאפשר הגשת בקשה שכזו, יפתח פתח לישראלים וממציאים אחרים מחו"ל להגיש בקשות מקדמיות גם בישראל ולא רק בארה"ב".
____________________________
https://obiter.co.il/lawyer/%d7%a2%d7%95%d7%93-%d7%a1%d7%a2%d7%a8-%d7%92%d7%a8%d7%a9%d7%95%d7%a0%d7%99