אחת הטעויות הקריטיות של ישראלים ברילוקיישן ותושבים חוזרים, היא במישור ניתוק תושבות בביטוח לאומי (או כמו שלעיתים מכנים את זה "ביטול תושבות בביטוח לאומי").במקרה "הטוב" מדובר בהתנהלות שגויה שתוצאתה זריקת אלפי שקלים לפח. במקרה ה"רע", מדובר בטעות שתחשוף אותם לטענות אזרחיות ופליליות מצד הרשויות בישראל.
אז מה לא עושים עם הביטוח הלאומי כשעוזבים את ישראל:
-
לא משלמים סכומי "מינימום" (170 שקל) כשאתם מרוויחים כסף מחוץ לישראל;
-
לא מפסיקים לשלם בפתאומיות מבלי להודיע על כוונתכם לנתק תושבות;
-
לא ממתינים 5 שנים להודעה מהביטוח הלאומי שהוא מנתק אתכם.
למה לא?
-
זה לא חוקי. כשאתם משלמים "מינימום", אתם מצהירים שאתם תושבי ישראל שזכאים לקצבאות, ובמקביל אתם מצהירים שאין לכם הכנסות אחרות שחייבות בדמי ביטוח. אתם למעשה משלמים סכום שהייתם חייבים לשלם לו הייתם מובטלים.
-
זה יתנקם בכם אם תרצו לתבוע קצבאות מסוימות. במצב כזה באופן אוטומטי יחקרו את סטטוס התושבות והתשלומים שלכם.
-
זה יתנקם בכם אם בעת החזרה לישראל תבקשו ליהנות מהטבות מס של "תושב חוזר" או "תושב חוזר ותיק". אתם תדרשו להוכיח בפני מס הכנסה מאיזה תאריך ניתקתם תושבות מישראל, לרבות ניתוק מהביטוח הלאומי.
-
הנזק הכלכלי מתביעה של הביטוח הלאומי עשוי להיות גבוה בהרבה מהנזק במישור מס הכנסה. הסיבה לכך היא שאת הביטוח הלאומי משלמים בעקרון על ההכנסות "ברוטו", ובעוד שלצרכי מס הכנסה ניתן להכיר בהוצאות רבות ואף בזיכוי מס זר, זה לא אפשרי ביחס לביטוח הלאומי. במקרים רבים, כמו למשל אצל תושבי ארה"ב, אין אפילו אפשרות לקבל זיכוי בישראל על התשלומים ל-social security. מדובר בסכומים מאד גבוהים שיתווספו אליהם ריביות, הפרשי הצמדה וקנסות.
מה כן עושים?
מגדירים את הכוונות שלכם ומקבלים החלטה:
שומרים על זכויות – הרצון לשמור על רצף זכויות וכיסוי ביטוחי בתקופה מסוימת הוא מובן ולגיטימי. אבל כשאתם מבקשים ליהנות ממלוא הזכויות של תושבי ישראל, אתם צריכים גם לשלם את המסים כמו תושבי ישראל.
או:
עושים ניתוק תושבות ביטוח לאומי – אם אתם מתכוונים לצאת מישראל ולא לחזור בעתיד הנראה לעין, אז תדווחו, תשכנעו בכוונתכם ותבטלו את התושבות בביטוח לאומי.
בודקים אם יש אמנת מס מיוחדת לביטוח סוציאלי:
זו אמנה מקבילה לאמנה מניעת כפל מס. מדינת ישראל חתומה על אמנות כאלה עם מספר מדינות, בעיקר באירופה וקנדה.
זה אומר שאם אתם בוחרים לשמור על התושבות שלכם בישראל, אתם כן תוכלו לקזז מהתשלומים לביטוח הלאומי בישראל את מה ששילמתם לביטוח הלאומי המקומי במדינה שעברתם אליה (ורק תצטרכו להשלים מס בריאות).
בכל מקרה, לא מתעלמים, לא מחכים לניתוק. לומדים, במידת הצורך מתייעצים ומקבלים החלטה מושכלת. הדרך הזו גם תייצר לכם ודאות ושקט נפשי וגם תחסוך לכם אלפי שקלים.
הכתוב הינו למידע כללי בלבד ואין לראות בו משום יעוץ משפטי או חשבונאי