ניתוק תושבות: לקחים מפרשת בר רפאלי

פרשת בר רפאלי מול מס הכנסה באה כעת לסיומה, וזו הזדמנות להזכיר את הלקחים החשובים שעלו בפסק הדין בענין ניתוק תושבות והגשת דו"ח מס בישראל ומחוץ לישראל.

פרשת בר רפאלי מול מס הכנסה באה כעת לסיומה, וזו הזדמנות להזכיר את הלקחים החשובים שעלו בפסק הדין בענין ניתוק תושבות והגשת דו"ח מס בישראל ומחוץ לישראל. להלן תקציר הפרקים הקודמים:

  1. בר רפאלי עזבה את ישראל בשנת 2006 ולטענתה ניתקה תושבות.

  2. עד לחזרתה בשנת 2012, היא שילמה מסים בישראל על הכנסותיה מעבודות דוגמנות שעשתה בישראל בלבד, ובדומה לכך שילמה מס בארה"ב על הכנסותיה מעבודות דוגמנות בארה"ב בלבד.

  3. לרפאלי היו הכנסות ממדינות אחרות שזרמו לחברה קפריסאית (תכנון מס לגיטימי), שממנה משכה דיבידנדים ושכר. על הכנסות אלו היא לא שילמה מסים בישראל, בקפריסין או במקום אחר.

  4. רשות המסים קבעה שמרכז החיים שלה נשאר בישראל, ולכן היא תושבת שחייבת במס במדינת ישראל על הכנסותיה מכל העולם.

בפסק הדין יש אמירות מאד חשובות עבור כל ישראלי שהעתיק את חייו למדינה אחרת. אני אתייחס לשתי הנקודות המשמעותיות ביותר בעיני:

 

1. במס הכנסה יבדקו את ההצהרות שלכם ודיווחי המס שלכם בחו"ל

בר רפאלי טענה שהיא לא תושבת ישראל לצרכי מס, משום שמרכז החיים שלה נמצא בארה"ב. שם גם מתגורר בן זוגה המפורסם ליאונרדו דיקפריו, שהוא כידוע תושב ואזרח ארה"ב. שם נהגה להתגורר גם היא, בין היתר בבית בבעלותו שבלוס אנג'לס ובדירתו שבניו יורק.

הבעיה עם טענתה של רפאלי היתה שבדו"חות המס שהגישה ל-IRS היא הצהירה שהיא תושבת ישראל ואינה תושבת ארה"ב לצרכי מס, כך שהיא שילמה מיסים בארה"ב רק על הכנסות שהופקו שם ולא על כלל הכנסותיה בעולם (נראה כי בארה"ב דיווחה בסטטוס של nonresident alien).

לדעתי לעובדה הזו היתה השפעה מכרעת על ההחלטה בפסק הדין:

"העובדה שהמערערת לא עמדה במבחן המהותי האמריקאי, מצביעה על כך שארה"ב לא רואה בה כבעלת זיקה חזקה מספיק כדי להיחשב כתושבת שם. "

2. כמעט בלתי אפשרי להיות "חסר תושבות מס" בימינו

בר רפאלי חילקה את זמנה בין ישראל, ארה"ב ומדינות רבות אחרות. אחת הטענות החלופיות שלה היתה שאין לה למעשה "תושבות לצרכי מס" באף מדינה. מבחינתה, היא מעיין "נוודת דיגיטלית" שעוברת בין מדינה למדינה, או כמו אדם שגר על ספינה בים מבלי שיש לה בסיס קבוע במקום אחד, ולכן גם אין לה תושבות מס מלאה באף מדינה.

גם הטענה הזו של רפאלי נדחתה:

"בנסיבות עניינה של המערערת מידת ניתוקה מישראל לא הייתה כזאת שניתן להכיר בה כ"חסרת תושבות". עניינה של המערערת רחוק כמרחק מזרח ממערב ממצבו של אדם המעביר את ימיו ולילותיו על סיפונה של יאכטה ואין לו כל בסיס קבוע אלא הוא נע ונד ממקום למקום, שט על פני ימים ואוקיינוסים ועוגן פעם בנמל זה ופעם באחר. וגם אם היה, לא ניתן לומר כי ליאכטה זו אין "נמל בית" שבו היא עוגנת, שאליו היא תמיד חוזרת, ושתמיד מוכן לקבלה. נמל בית זה מצוי בישראל ולא במקום אחר. "

המסקנה מפסק הדין היא כי יהיה קשה מאד להוכיח טענה של "העדר תושבות" לצרכי מס בנסיבות חיים רגילות (זה לא אומר שזה בלתי אפשרי, אבל זו משימה לא פשוטה). לכן, כלל האצבע מבחינתכם הוא שכשאתם טוענים לניתוק תושבות מס ממדינה אחת, אתם צריכים במקביל להראות שהפכתם לתושבי מס מלאים במדינה אחרת.

(ע"מ 6418-02-16 בר רפאלי נ' פקיד שומה כפר סבא, ניתן ביום 10.4.2019)

***
האמור לעיל הינו בבחינת סקירה תמציתית בלבד, ואין לראות בו משום יעוץ משפטי או להסתמך עליו בכל צורה

טינה קפלן, עו"ד מיסוי בינלאומי

כתבות נוספות מאת mulia:

טעות קריטית ברילוקיישן: תשלומים לביטוח לאומי

אחת הטעויות הקריטיות של ישראלים ברילוקיישן ותושבים חוזרים, היא במישור ניתוק תושבות בביטוח לאומי (או כמו שלעיתים מכנים את זה "ביטול תושבות בביטוח לאומי").במקרה "הטוב" מדובר בהתנהלות שגויה שתוצאתה זריקת אלפי שקלים לפח. במקרה ה"רע", מדובר בטעות שתחשוף אותם לטענות אזרחיות ופליליות מצד הרשויות בישראל.

נגישות