האפוטרופוס הכללי מתקדם לשנת 2022

מערכת מקוונת חדשה שפותחה במשרד המשפטים צפויה להקל על מי שמונו כאפוטרופוסים באיתור נכסים ובמיצוי זכויות ויאפשר קבלת מידע והגשת דיווחים
גילי סיוון-כהן |
זוג שותה קפה קורא מסמך
אילוסטרציה shutterstock

האפוטרופוס הכללי מקדם שירותים מקוונים חדשים לאפוטרופוסים באיתור נכסים ובמיצוי זכויות עבור האדם לו מונו בשיתוף פעולה עם משרד השיכון, משרד התחבורה והמסלקה הפנסיונית

האפוטרופוס הכללי פועל להקל על אפוטרופוסים במילוי תפקידם בניהול ענייניו של האדם במילוי תפקידם החשוב, תוך פיתוח כלים אפקטיביים ושירותים מקוונים.

במטרה לשפר את השירות ולהקל על התנהלותם של האפוטרופוסים מול האפוטרופוס הכללי, הוקם מוקד טלפוני, פותחה מערכת מקוונת להגשת דיווחים לאפוטרופוס הכללי ופורסם נוהל הפיקוח הדיפרנציאלי, שמרחיב את הזכאות לפטור של בני משפחה מדיווח שנתי לאפוטרופוס הכללי, ועוד.

בקרוב, אחרי פסח, יושק שירות חדש שיאפשר לאפוטרופוס לתאם מראש מועד לפגישה אישית עם המפקח האחראי במשרדי האפוטרופוס הכללי.

מידע בלחיצת כפתור

כדי לסייע לאפוטרופוסים באיתור נכסים ובמיצוי זכויותיו של האדם, הושקו שלושה שירותים מקוונים חדשים עבור אפוטרופוסים, עם המסלקה הפנסיונית, עם משרד התחבורה ועם משרד השיכון, שיחסכו להם את הצורך להגיע למשרדים אלה או לדואר, כפוף לבדיקה פשוטה ברשת, מול האפוטרופוס הכללי, כי הוא אכן משמש כאפוטרופוס לאותו אדם.

כך, מול המסלקה הפנסיונית יוכל האפוטרופוס לקבל מידע אודות נכסים פנסיונים שיש לאדם. האפוטרופוס יידרש להזדהות באתר המסלקה הפנסיונית, ויוכל להגיש בקשה מקוונת לקבלת מידע מרוכז מכלל הגופים המוסדיים בהם יכולה להיות לאדם קרן פנסיה/ביטוח פנסיוני/נכס פיננסי אחר.

מידע זה נדרש גם לצורך קיום חובתו של האפוטרופוס בהגשת פרטה ודיווחים לאפוטרופוס הכללי.

בוטל הדיווח השנתי לאפוטרופוס הכללי

המערכת המקוונת של משרד המשפטים מצטרפת להליכים נוספים באפוטרופוס הכללי בניסיון להקל על מיופי הכוח ולקצר הליכים בירוקרטיים. בחודש פברואר האחרון הודיע המשרד כי הורה או בן זוג שמשמש אפוטרופוס לא יצטרך להגיש דיווח שנתי לאפוטרופוס הכללי זאת במסגרת רפורמה כוללת בתחום הפיקוח על אפוטרופוסים וביטול תשלום אגרה.

כיום ישנם כ-42 אלף איש במדינת ישראל, שבית המשפט מינה להם אפוטרופוס משום שאינם יכולים לנהל את ענייניהם.

כולם או חלקם, בשל מוגבלות קוגניטיבית, לרבות כזו הנגרמת ממחלות זקנה, כדוגמת דמנציה או אלצהיימר.

לפי נוהל הפיקוח הדיפרנציאלי, אותו פרסמו סגן רה"מ ושר המשפטים, גדעון סער והאפוטרופוס הכללי, עו"ד סיגל יעקובי, יינתן לאפוטרופוס שהוא בן משפחה פטור מהחובה להגיש דיווחים שנתיים, אם מדובר באפוטרופוס שהוא הורה של האדם או בן זוגו בקשר ממושך;

כמו כן, אם לאדם אשר מונה לו אפוטרופוס יש רכוש מועט, או אם כל יתר בני המשפחה נתנו הסכמתם כי אין צורך בפיקוח (עד היקף רכוש מסוים). זאת, אחרי בדיקת הדיווח הראשוני של האפוטרופוס ויתר נסיבות התיק.

מדיניות זו נשענת על תפיסה ערכית, לפיה נכון לצמצם את הפיקוח על בני משפחה קרובה וכן על תפיסה רגולטורית – למיקוד משאבי הפיקוח למקרים בהם קיים סיכון רב יותר להתנהלות לא תקינה או לניצול לרעה.

ראוי לציין, כי אדם כשיר יכול להימנע מכך שימונה לו אפוטרופוס במידת הצורך ולתכנן מראש למצב עתידי, שבו עשויה להיפגע כשירותו, בדרך של הפקדת מסמך ייפוי כוח מתמשך אצל האפוטרופוס הכללי. במסמך זה קובע הממנה – עורך המסמך, מי ינהל את ענייניו כשלא יוכל לעשות כן ואיך יעשה זאת.


עו"ד סונדרין מויאל

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות