הסדר טיעון מקל למנהל הטכנולוגיות של יוטרייד

 בית המשפט קבע בגזר הדין כי "האינטרס הציבורי במקרים כאלו מצדיק ואף מחייב מיצוי הדין עם מבצעי עבירות שכאלה שעה שהנזק שעלול להיגרם מביצוע עבירות אלה הוא נזק ממשי, חמור ואולי אף כזה שעלול לסכל את החקירה ולמנוע את מיצוי הדין עם מבצעי עבירות חמורות ומאידך מדובר בקלות בלתי נסבלת של ביצוע עבירה שנעשית תוך לחיצה על מקש במחשב, לחיצה המאפשרת מחיקת חומרי חקירה שיכול ואף יהיו חשובים ואולי אף קריטיים להשלמת חקירה בעבירות חמורות ביותר".
נעמה כהן |
אביב טלמור ארכיב

בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר היום 9 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך חמש עשרה אלף שח על ואלי מגאי, מנהל הטכנולוגיות של חברת יוטרייד פרימיום בע"מ וכן גזר 6 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך עשרת אלפיים ש"ח על מעיין טלמור, אחותו של מנכ"ל יוטרייד והבעלים, שהועסקה במחלקת הכספים של החברה והיתה אחראית על ביצוע העברות כספים בחברה. מגאי וטלמור הורשעו במסגרת הסדרי טיעון. מגאי הורשע בעבירה של שיבוש מהלכי משפט וטלמור הורשעה בעבירה של קשירת קשר לביצוע עבירה של שיבוש מהלכי משפט.

לפי כתב האישום, פעל מגאי על מנת לעצור העתקה של חומרי מחשב שבוצעה על ידי חוקרי הרשות לניירות ערך ואפשר לאביב טלמור, מנכ"ל יוטרייד והבעלים, למחוק תכתובות מייל קודם שאפשר את המשך העתקת החומרים. שבוע לאחר מכן פנה מגאי לאחותו של טלמור, מעיין, שעבדה אף היא בחברה, הציע לה לפעול באותו אופן וסיכם איתה כי כך יפעלו.

לפי כתב האישום, שהוגש על ידי עו"ד ניצן וולקן ועו"ד יעל ענתות מפרקליטות מיסוי וכלכלה, בין השנים 2015-2012, גייסה יוטרייד מכ-600 לקוחות סכום של כ-100 מיליון שקל, תוך שהיא מתחייבת להשקיע את הכספים עבור הלקוחות במסחר אלגוריתמי. הליך גיוס הלקוחות, עליו שלט טלמור, היה מרמתי וכלל מצגי שווא והסתרת מידע ביחס להיבטים רבים ומהותיים בפעילותה של יוטרייד. כך, בין היתר, הוצגו ללקוחות מצגים כוזבים ביחס לשימוש שייעשה בכספם, ביחס לפוטנציאל הרווח של השקעתם וביחס לניגודי עניינים המתקיימים בין הלקוחות לבין יוטרייד בפעילות המסחר.

בניגוד למצגים שהוצגו בפני הלקוחות ובניגוד למטרה שלשמה הופקד הכסף, רק חלק מכספי הלקוחות נותב בפועל למסחר. תחת זאת, שימשו כספי הלקוחות, בין היתר, למימון הוצאות שוטפות של חברות אחרות של טלמור ולביצוע השקעות שונות של טלמור מחוץ לישראל. על רקע שימושים אלה נקלעה יוטרייד לקשיים כספיים והנאשמים החלו במהלך של חתימה על עשרות הסדרי תשלום עם הלקוחות תוך שהם מסתירים מהלקוחות את מצבה הכספי של יוטרייד ואת העובדה שנעשה שימוש בכספי הלקוחות שלא למטרות מסחר.

בנוסף, נטען באישום, כי המסחר שיוטרייד ביצעה עבור לקוחותיה נעשה מבלי שהיה ליוטרייד או לטלמור רישיון ניהול תיקים ויוטרייד הוסיפה לסחור עבור הלקוחות גם אחרי שרשות ניירות ערך הורתה לה לחדול מיידית מפעילות המסחר ולאחר שיוטרייד התחייבה לעשות כן.

על רקע החשדות שהחלו להתעורר, לפיהם טלמור מעל לכאורה בכספי הלקוחות, יצא הבעלים של יוטרייד לקפריסין בספטמבר 2015, ובהמשך נעלמו עקבותיו. בתקופה בה שהה טלמור בחו"ל, מונה המפרק של חברת יוטרייד, עו"ד אלעד עפראי, לכונס נכסים על נכסיו האישיים של טלמור, ובין היתר על כל מניותיו בחברות הבינלאומיות שבבעלותו, בהן חברות בקפריסין ובאוסטרליה. לטענת המפרק, טלמור הבריח אל חברות אלה כספים של לקוחות ישראלים.

 בית המשפט קבע בגזר הדין כי "האינטרס הציבורי במקרים כאלו מצדיק ואף מחייב מיצוי הדין עם מבצעי עבירות שכאלה שעה שהנזק שעלול להיגרם מביצוע עבירות אלה הוא נזק ממשי, חמור ואולי אף כזה שעלול לסכל את החקירה ולמנוע את מיצוי הדין עם מבצעי עבירות חמורות ומאידך מדובר בקלות בלתי נסבלת של ביצוע עבירה שנעשית תוך לחיצה על מקש במחשב, לחיצה המאפשרת מחיקת חומרי חקירה שיכול ואף יהיו חשובים ואולי אף קריטיים להשלמת חקירה בעבירות חמורות ביותר".

עוד נקבע כי "הדעת נותנת שבמקרים כאלה העונש ההולם יכול ויהיה עונש של מאסר בפועל  לריצוי מאחורי סורג ובריח כדי להרתיע לא רק את הנאשם העומד לדין אלא גם כדי להוות מעין סיגנל לגבי החומרה הרבה שבה רואה בית המשפט מעשים כאלו, בייחוד כאשר רשות ניירות ערך ורשות המיסים מנהלות חקירות מורכבות ומסועפות שלרוב חומרי החקירה נאגרים במדיה מגנטית, מעשים של מחיקה או שיבוש או העלמת מידעים כאלה יכול ותפגע פגיעה מורה כאמור ביכולתן של רשויות החקירה לא רק למצות את הדין עם מבצעי העבירות אלא גם להשלים את מלאכת איסוף הראיות שעה מדובר בחומר ראיות רב היקף".

בית המשפט קיבל את הסדר הטיעון בשל נסיבות אישיות קשות בעניינו של מגאי, הודאתו המידית ושיתוף הפעולה שלו עם הרשויות.

כתב האישום הוגש על ידי עו"ד ניצן וולקן ועו"ד יעל ענתות מפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) ונחקר ע"י מחלקת חקירות מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך.

שתף את הכתבה ב:
רוצים להשאר מעודכנים בכל מה שחם בעולם המשפט?
הורידו את אפליקציית אוביטר:

אפליקציית אוביטר לאנדרואיד https://bit.ly/31H6hrk

אפליקצית אוביטר לאייפון https://apple.co/31GhGHV

לדף הפייסבוק שלנו https://bit.ly/32LKr5E

להצטרפות לאחת מקבוצות הוואטסאפ שלנו https://obiter.co.il/ask-lawyer

אתר החדשות המשפטיות obiter.co.il עושה כל מאמץ לאתר זכויות על תמונות וסרטונים המתפרסמים בו. אולם לעיתים התמונות והסרטונים מופצים ברחבי הרשת ולא מתאפשרת הגעה למקור החומר הויזאולי, לכן בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר office@obiter.co.il

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות