"ברשות השופטת אין שופטים 'של ימין' ואין שופטים 'של שמאל'; אין שופטים 'מטעם' ואין שופטים 'שלנו'", כך אמרה הבוקר (יום ב') נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, בפתח ועידת המשפט ה-11 של לשכת עורכי הדין. הנשיאה חיות הביאה דאגה מהמתקפות המתגברות על הרשות השופטת וציינה כי מדובר בתהליך כלל-עולמי מדאיג שבא לידי ביטוי "בניסיונות מסוכנים להביא לפוליטיזציה של מערכת המשפט ולשחיקת האמון הציבורי בה".
חיות, שנשאה דברים בפתח ועידת המשפט ה-11 של הלשכה, אמרה, כי "בשנים האחרונות הולכות ומתגברות המתקפות על הרשות השופטת, והן מתעצמות בתקופת הבחירות והופכות קרדום לחפור בו לשם השגת רווח פוליטי. למעשה, אנו עדים בהקשר זה לתהליך כלל-עולמי מדאיג שניתן להגדירו כתופעה של 'שינוי האקלים' הדמוקרטי".
לדבריה, תהליך זה לא פסח גם על מדינת ישראל ו"הוא בא לידי ביטוי בניסיונות מסוכנים להביא לפוליטיזציה של מערכת המשפט ולשחיקת האמון הציבורי בה..".
"להותיר את הרשות השופטת מחוץ למשחק הפוליטי"
"מן הראוי להותיר את הרשות השופטת כולה מחוץ למשחק הפוליטי", הוסיפה חיות. "כך בימי שגרה, ובימי תקופת הבחירות על אחת כמה וכמה… ברשות השופטת אין שופטים 'של ימין' ואין שופטים 'של שמאל'; אין שופטים 'מטעם' ואין שופטים 'שלנו'. יש נבחרת מצוינת של שופטות ושופטים מקצועיים ומסורים, אשר פוסקים בכל מקרה על פי נסיבותיו, ללא מורא וללא משוא פנים, ובהתאם לעקרונות היסוד של משפטנו ובראשם שלטון החוק וזכויות האדם. העקרונות הללו עשויים אמנם להוביל לעתים לתוצאה שיש לה השלכות פוליטיות, שאינן לרוחה של קבוצה פוליטית כזו או אחרת, אך ההכרעה השיפוטית עצמה מבוססת על הדין ועליו בלבד".

לשיטתה, הראייה לכך שההכרעה השיפוטית מבוססת על הדין בלבד היא העובדה שפסקי הדין שניתנים בבית המשפט העליון 'זוכים' לא אחת לקיתונות של ביקורת מכל קצות הקשת הפוליטית – כך מימין ולא פחות מכך גם משמאל. בעיניי, אין הוכחה טובה מזו לכך שבית המשפט היה ונותר עצמאי וא-פוליטי, ולכך שהחלטותיו ניתנות לגופו של עניין ועל פי העקרונות שמנחים את שיטת המשפט הישראלית מאז קום המדינה ועד היום…״.
___________________________________________